Orbán Viktor miniszterelnök Varga Judit igazságügyi minisztert akarja küldeni maga helyett az Európai Parlament vitájára, mely a teljhatalmú rendeleti kormányzást lehetővé tévő felhatalmazási törvényről, és a magyar jogállamiság helyzetéről szól majd.

Bár az Európai Parlament elnöke személyesen Orbánt hívta meg a vitára, azonban a miniszterelnök azzal az átlátszó kifogással mentette ki magát, miszerint „jelenleg minden erejét, és energiáját a járvány elleni védekezés köti le”.

Viszont az Európai Parlament házszabálya szerint a plenáris ülésen kizárólag az európai parlamenti képviselők, az Európai Bizottság tagjai, az EU soros elnökségének képviselői, valamint az EU tagállamok államfői, illetve miniszterelnökei szólalhatnak fel.

Mindezzel tisztában van Orbán is, éppen ezért álságos, gyáva, és sunyi módon Varga Judit részvételét erőlteti, akit valamiféle rejtélyes okból tegnap óta európai ügyekért felelős miniszternek címez, holott ennek az új kinevezésnek semmiféle hivatalos nyoma nincs.

Látható, hogy ennek a sötét színjátéknak az a célja, hogy elmondhassák: a „bűnös” Európai Parlament megfosztja az „ártatlan” magyar kormányt a védekezés jogától.

Természetesen teljesen érthető Orbán szemszögéből nézve, hogy miért nem akar személyesen megjelenni az Európai Parlament ülésén, ahol a fejére olvasnák (többek között) a felhatalmazási törvénnyel megkaparintott teljhatalmat, a siralmas állapotba züllesztett magyar jogállamiságot, a mára már minden gátlást levetkőző közpénz szórást, valamint a sajtó-, a vélemény-, és a szólásszabadság további korlátozását.