Felszólítjuk az Orbán-kormányt, hogy azonnal vonja vissza azt a kormányrendeletet, melyben közel 30 milliárd forintot utalt ki a „rendkívüli migrációs nyomás” kezelésére, miközben Magyarországon a koronavírus-járvány tombol.

Ugyanis semmiféle „rendkívüli migrációs nyomás” nincs az országban, hiszen a rendőrség adatai szerint 2020. január elseje óta 12 tiltott határátlépés történt, valamint 21 személyt tartoztattak fel az ideiglenes biztonsági határzáron.

Ahogy a „tömeges bevándorlás okozta” válsághelyzet fenntartásának sincsenek meg a törvényi feltételei, mert hatályos törvény pontosan leírja, mikor lehet ilyen jellegű válsághelyzetet bevezetni, és meghosszabbítani, viszont a jogszabályokban meghatározott egyetlen feltétel sem valósult meg, de a törvényi rendelkezéseket mégis alkalmazzák.

Éppen ezért a „tömeges bevándorlás kezeléséhez” kapcsolódó kiadások javára az idei költségvetés terhére elkülönített 29 milliárd 605 millió forintot az Orbán-kormány haladéktalanul irányítsa át a koronavírus-járvány elleni küzdelem céljára, és az egészségügyi ellátó rendszer megsegítésére. 

A lehetőségeik határa került, jelentősen túlterhelt önkormányzatokat sem kellett volna 34 milliárdos elvonással sújtani, ha ezt a közel 30 milliárdot a koronavírus-járvány elleni védekezésre, és az egészségügy támogatására szánta volna az Orbán-kormány.