Orbán teljes nyíltsággal megmutatta ország-világ előtt rendszerének valóságos arcát, amikor megzsarolta az Európai Unót, hogyha a támogatásokat a jogállamisághoz köti, akkor a magyar kormány megvétózza az Európai Unió költségvetését.

Orbán szűkölő félelme érthető, hiszen az Európai Unió tagállamainak többsége kész elfogadni azt az elvet, hogy csak az a tagállam kaphat a jövőben támogatást, amely jogállam, és amely tiszteletben tartja az EU alapértékeit.

Magyarán szólva, az Orbán-rendszer a következő EU-s költségvetési időszakban egy árva eurót sem fog látni, mert az elmúlt 9 évben következetesen rombolja a jogállamot, és lábbal tiporja az EU alapértékeit.

Orbán azonban pontosan tudja, hogy rendszerére nézve végzetes hatása lehet, ha Magyarország nem fog hozzájutni az EU-s támogatásokhoz, éppen ezért a nyílt zsarolás, és fenyegetés eszközéhez nyúlt.

Orbán egyértelműen kilátásba helyezte, hogy vissza fog élni az EU-s tagállamokat bizonyos ügyekben megillető vétójoggal, és gyakorlatilag meg fogja bénítani az egész Európai Unió működését a költségvetés megvétózásával, ha a támogatásokat a jogállamisághoz kötik.

Orbán ugyanis tisztában van vele, ha Magyarország jogállamiságát ellenőrizni fogja az EU, akkor annak a végeredménye az lesz, hogy az EU azonnal megvonja a támogatásokat, hiszen hazánk már régen nem jogállam.

Mélységesen elítéljük Orbánt, amiért gyáván, és aljasul, a maffia világát idéző módon zsarolja, és fenyegeti az Európai Uniót.

Egyetlen okból viszont előremutatónak tartjuk Orbán lépését: önmaga leplezte le a saját rendszerének valódi természetét, és szolgáltatott perdöntő bizonyítékot saját maga ellen.