Az Orbán-kormány ismételten jogellenes módon, és teljesen indokolatlanul hosszabbította meg újra a bevándorlási válsághelyzetet, így újfent megszegte a saját maga kreálta törvényt, ezáltal megint bizonyítva, hogy Magyarországon már nem létezik érvényes jogrend.

A kormány annak ellenére hosszabbította meg ismételten a „tömeges bevándorlás okozta” válsághelyzetet, hogy Magyarországon semmiféle válsághelyzet nincs, azaz a meghosszabbítás törvényi feltételei nem állnak fenn.

Ugyanis a hatályos törvény pontosan leírja, mikor lehet ilyen jellegű válsághelyzetet bevezetni, és meghosszabbítani, viszont a jogszabályokban meghatározott egyetlen feltétel sem valósult meg, de a törvényi rendelkezéseket mégis alkalmazzák.

Ezáltal a kormány fenntart egy olyan állapotot az országban, melynek nincs törvényi alapja, így egyértelműen sérti az alkotmányos jogrendet.

Az Orbán-kormánynak nem ez az első törvényellenes intézkedése, hiszen legutóbb a hazájában jogerősen elítélt, a kiszabott börtönbüntetés elől Magyarországra szökött volt Macedón miniszterelnök ügyében szegte meg a szintén saját maga kreálta törvényt.

Mindennek tetejébe a kormány folyamatosan félretájékoztatja a magyar polgárokat az idegenellenes, gyűlöletkeltő, és uszító hangvételű plakátkampányaival, melyeket a magyar adófizetők pénzéből finanszíroz.  

Azonban ha a kormány törvényellenes intézkedéseinek logikáját nézzük, azt a félelmetes következtetést vonhatjuk le, hogy ebben az országban bárki - a kormányhoz hasonlóan gondolkodva, és annak példáján felbuzdulva - ugyancsak megszegheti a törvényeket.