A soha nem látott méreteket öltött, állami szintre emelkedett korrupció felszámolása érdekében az országgyűlési képviselők mentelmi jogát korlátozni szükséges a korrupcióval kapcsolatos bűncselekmények esetében. 

A jövőben az országgyűlési képviselők mentelmi joga nem terjedne ki a közélet tisztasági elleni bűnökre, azaz a korrupciós bűncselekményekre, nevezetesen a következő tényállásokra: vesztegetés, vesztegetés elfogadása, hivatali vesztegetés, hivatali vesztegetés elfogadása, vesztegetés bírósági vagy hatósági eljárásban, befolyás vásárlása, befolyással üzérkedés, és korrupciós bűncselekmény feljelentésének elmulasztása. 

Ezáltal a korrupciós ügyekben érintett képviselők ellen azonnal megindíthatóvá válna a nyomozás, nem kellene előbb az országgyűléshez fordulni, hogy döntsön a gyanúsított képviselő mentelmi jogának felfüggesztéséről, vagy a felfüggesztés elutasításáról. 

A mentelmi jog intézménye ugyanis nem arra szolgál, hogy az enyves kezű, feneketlen bendőjű korrupt képviselők zavartalanul dézsmálhassák a közvagyont, és az immunitásuk pajzsa mögül kajánul a magyar polgárok szemébe nevethessenek.