Az Orbán-kormány engedélyezte a Szerbia által megvásárolt orosz fegyverek átszállítását Magyarország területén, annak ellenére, hogy hazánkban is érvényben vannak az Oroszországot sújtó gazdasági szankciók.

Ezzel a lépésével Orbán egyfelől nyíltan, és szándékosan megszegte azokat a gazdasági szankciókat, melyekhez Magyarország is csatlakozott, másfelől pedig gerinctelen módon arcul csapta saját NATO-beli szövetségeseit.

Mint emlékezetes, ezeket a szankciókat azért vezették be Oroszországgal szemben, mert Putyin – lábal tiporva a nemzetközi jogot, és semmibe véve a nemzetek önrendelkezéshez való jogát – katonai erővel elszakította Ukrajnától a Krím-térséget.

Minthogy Románia – tartva magát a szankciókhoz - nem engedte az orosz katonai szállítórepülők belépését a légterébe, Putyin gyorsan küldött egy cári ukázt kiválóan beidomított magyar szolgájának, aki habozás nélkül megnyitotta az oroszoknak a magyar légteret. 

Orbán Viktor ezzel ismét bebizonyította ország-világ előtt, hogy számára mindenek felett áll az orosz elnökhöz való feltétlen hűsége, semmint a hazája alapvető érdekeinek szolgálata, valamint a szövetségeseihez fűződő elemi lojalitás.