Az Orbán-kormány a költségvetési törvénybe rejtette el a Büntető Törvénykönyv (Btk) módosítását, mely megváltoztatta a bűnszervezet fogalmának eddigi meghatározását, és így gyakorlatilag könnyedén ki lehet majd mosdatni az enyves kezű cimborákat.

Ezen vérlázítóan gyalázatos, és egyértelműen az elkövetők érdekét szolgáló módosítás révén a jövőben szinte lehetetlen lesz megállapítani a bűnszervezetben való elkövetést, mivel az új jogi definíció okán bizonyítani kell majd, hogy hierarchikusan, és konspiratívan működött a szervezet.

Az elkövetők szempontjából azért rendkívül fontos a bűnszervezetben való elkövetés minősítése, mert ezen minősítés esetén a büntetési tétel maximuma (felső határa) automatikusan a duplájára nő, a bíróság nem szabhat ki felfüggesztett börtönbüntetést, és nem helyezheti feltételesen szabadlábra az elkövetőket.

Viszont ennek a módisításnak „köszönhetően” a jövőben a súlyos gazdasági bűncselekmények (például költségvetési csalás) elkövetői magyarán szólva szárazon megúszhatják, és dalolva sétálhatnak ki a bíróságról.

Ha lett volna az Orbán-kormánynak egy fikarcnyi bátorsága, akkor ezt a módosítást nem titokban, elrejtve nyújtja be, hanem külön törvényként, nevezetesen: LEX SIMONKA.