Felszólítjuk az Orbán-kormányt, hogy haladéktalanul vonja vissza az Európa Tanács Magyarországról szóló éves korrupciós jelentésének titkosítását, melynek révén jó mélyen a földbe ássa az igazságot a magyar polgárok elől.

Az Orbán-kormány 2017 óta minden évben elzárja az Európa Tanács „Államok a korrupció ellen” (GRECO) elnevezésű ügynöksége által összeállított jelentést a magyar polgároktól, nehogy megismerjék a magyarországi korrupció valós mértékét.

Egész Európában Magyarországon kívül csupán egyetlen másik állam titkolja a korrupciós jelentést, mégpedig a nyílt diktatúra alatt senyvedő Fehéroroszország.  

Bár a jelentést az Európa Tanács az érintett ország jóváhagyása nélkül nem hozhatja nyilvánosságra, azért néhány részlet már napvilágot látott, és borzasztóan lesújtó képet fest a magyarországi korrupcióról.

Nevezetesen: Magyarországon súlyos rendszerszintű korrupció veszélyezteti a közpénzeket, és az európai uniós forrásokat.

Éppen ezért egy szemernyit sem csodálkozunk azon, hogy az Orbán-kormány minden lehetséges eszközt bevet a korrupciós jelentés eltitkolásáért, nehogy a magyar polgárok szembesüljenek az állami szintre emelt, ipari méretű lopással.