Hazánkban az elmúlt évben közel 40 nőt gyilkoltak meg családon belüli bántalmazás, vagy kapcsolati erőszak során, azonban ennek ellenére az Orbán-kormány 5 éve megakadályozza, hogy Magyarország csatlakozzon az Isztambuli-egyezményhez.

2011-ben fogadta el az Európa Tanács a nők elleni, és a családon belüli erőszak megelőzéséről, és felszámolásáról szóló egyezményt (Isztambuli-egyezmény), amelyhez azóta már számos ország csatlakozott. Kivéve Magyarországot.

Bár az Orbán-kormány 2014-ben aláírta az egyezményt, viszont azóta sem hajlandó a ratifikálásról szóló törvényjavaslatot beterjeszteni az Országgyűlés elé, mert nem akarja az egyezménynek megfelelően módosítani a különböző jogszabályokat, és bevezetni a szükséges eljárásokat.

Ugyanis több ponton meg kellene változtatni a Büntető törvénykönyvet (Btk), rendszeres szakmai képzést kellene kapniuk a rendőröknek, megelőzési programokat kellene indítani, és segítségnyújtási intézményrendszert kellene létrehozni. Éppen ezt nem akarja az Orbán-kormány.

Az egyezményhez eddig a következő országok csatlakoztak: Albánia, Andorra, Ausztria, Belgium, Bosznia-Hercegovina, Ciprus, Dánia, Finnország, Észtország, Franciaország, Grúzia, Németország, Görögország, Izland, Írország, Olaszország, Luxembourg, Észak-Makedónia, Málta, Monaco, Montenegró, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Románia, Portugália, San Marino, Szerbia, Szlovénia, Spanyolország, Svédország, Svájc, és Törökország.