Felszólítjuk a Fideszt, hogy haladéktalanul vonja vissza azt a törvényjavaslatát, mely alapján a nagyobb zenei rendezvények (fesztiválok) látogatóinak a személyes adatait, és még az arcképét is kötelezően rögzíteni fogják.

A fesztiválozó fiatalok listázásáról szóló javaslat fideszes megalkotói (Gulyás Gergely miniszter, Kocsis Máté frakcióvezető, és Nacsa Lőrinc képviselő) gyakorlatilag egy olyan állami adatgyűjtést akarnak bevezetni, amely a legalapvetőbb emberi jogokat fogja semmibe venni.

A javaslat beterjesztői azzal érvelnek, hogy a kommunista pártállami idők legsötétebb korszakát idéző listázásra csupán a terrorcselekmények hatékony megelőzése érdekében van szükség.

Ezek szerint a rendszerváltozás óta eltelt közel 30 év alatt a nagyobb zenei rendezvények biztonsága ez idáig kizárólag a vakszerencsén múlt, és eddig a pillanatig a magyar állam hagyta állandó életveszélyben fesztiválozni a fiatal polgárait.

Szerintünk inkább arról van szó, hogy Orbánék a társadalmi érintkezés minden szegmensére ki akarják terjeszteni a polgárok állami ellenőrzését, és ez okból szándékoznak listázni a fesztiválozó fiatalokat.