A Demokraták Pártja felhívással fordult a demokratikus ellenzéki pártokhoz, hogy az Európai Uniós parlamenti választásokon állítsanak közös listát, mert az egyfordulós, tisztán listás szavazási rendszer révén így jelentős esély nyílik a Fidesz meggyengítésére.

Az Európai Uniós parlamenti választásokkal egyedülálló, és hathatós lehetőség adódik arra, hogy az ellenzéki pártok közös fellépésével az Orbán-rendszer országlását elítélő polgárok egyértelműen, és egyöntetűen kifejezzék a véleményüket.

Meglátásunk szerint ezt a választást egy nemzeti jelentőséggel bíró népszavazássá kell tenni, amelyen a magyar választópolgárok két alternatíva közül választhatnak: az Orbán-rendszerre adják a voksukat, vagy az Európához tartozó Magyarország mellett szavaznak.

Az Orbán-rendszer ezt a választást nem tudja olyan törvénytelen, nemtelen, és tisztességtelen eszközökkel befolyásolni – konkrétan elcsalni – mint a 2018 április 8-án megtartott országgyűlési választásokat.

Csupán annyit tehet, hogy csillagászati összegeket költ a Fidesz kampányára, és legmagasabb üzemmódba kapcsolja az adófizetők által eltartott „közszolgálati” médiáját, valamint a szintén a magyar polgárok pénzén kitartott kormánypárti sajtóbirodalmát. 

Azonban a hisztérikusan paranoid, és fékeveszetten gyűlöletkeltő kormányzati agymosó lakájmédia hatékonysága igencsak korlátozott, mert kizárólag a Fidesz saját táborának egyben tartását szolgálja, viszont új szavazók megnyerésére tökéletesen alkalmatlan.

Ha a demokrata polgárok egy közös ellenzéki listára szavazhatnak, - voksaiknak pedig egyetlen közérthető belpolitikai tétje van, - akkor mindazon ellenzéki szavazatok, amelyek 2018-ban szétszóródtak, most, 2019-ben összeadódhatnak, és ezáltal vagy döntetlenre hozhatják ki, vagy győzelemre vihetik a választást.

Az Orbán-rendszer rémálma válhat így valóra: egy választáson elveszíti az előnyét, vagy akár a többségét is, megrendül a legitimációja, és ország-világ előtt kiderül, mekkora is a valóságos (nem az antidemokratikus, és Fidesz-párti választási törvény útján mesterségesen felduzzasztott) támogatottsága.

Ha viszont a demokratikus ellenzéki pártok külön listákkal indulnak, akkor a Fidesz – már most borítékolhatóan – meg fogja nyeri az Európai Uniós parlamenti választásokat. Ugyanis lesznek olyan listák, melyek nem érik majd el a bejutási küszöböt – ahogy 2018-ban is voltak ilyen listák – így viszont mandátumok vesznek el, ez pedig megint csak az Orbán-rendszer malmára hajtja a vizet.

Most itt a történelmi lehetőség az Orbán-rendszer gerincének a megroppantására, és reméljük, hogy a demokratikus ellenzéki pártok vannak olyan bölcsek, és élnek vele.

Ezért javasoljuk egy Európai Kerekasztal összehívását, melynek égisze alatt a demokratikus ellenzéki pártok - reményeink szerint - megállapodásra jutnak egy közös ellenzéki lista indításáról.