A Demokraták Pártja szerint a tomboló korrupció elleni egyik hatékony fegyver lehet a teljes vagyonelkobzás, amely azokat a személyeket sújtaná, akik politikusként követtek el korrupciós bűncselekményt, vagy ilyen jellegű bűntett körében politikust vesztegettek meg.
 
A teljes vagyonelkobzás azonban nem csak a közvetlen bűnelkövetőket, hanem a hozzátartozóikat is sújtaná, amennyiben a bűncselekmények elkövetésének időszakában történt vagyonnövekedésük legális voltát nem tudnák hitelt érdemlően igazolni. 
 
A korrupciós bűncselekményt elkövető személyek számára a jövőben már nem lenne járható út az, amely napjainkban kiforrott gyakorlatként működik, hogy a bűnös úton szerzett pénzt átmentik a hozzátartozóiknak, így helyettük a tisztelt rokonság gazdagodik, míg ők „nullás” vagyonbevallást vagy vagyonnyilatkozatot tesznek.
 
A teljes vagyonelkobzás intézményének bevezetése egyrészt kifejezett elrettentő erővel bírna, másrészt pedig teljes mértékben ellehetetlenítené a vagyonelrejtés sok trükkjét, amelyeket jelenleg minden akadály nélkül alkalmaznak a korrupciós bűncselekményekben érintett személyek.