A Demokraták Pártja népszavazási kezdeményezést indít azzal a céllal, hogy a pártok - csalástól és sikkasztástól messzire bűzlő - korrupt állami kampányfinanszírozását felszámolja, véget vetve ezáltal a biznisz-pártok szabadrablásának.

Ugyanis az Orbán-rendszer által létrehozott korrupt választási szabályok következtében 2014-ben megjelentek a biznisz-pártok és az adófizetők sok-sok milliárd forintja tűnt el kézen-közön.

A választásokat követően a több 100 milliós kampánytámogatást megszerző biznisz-pártok közül többnek a vezetői köddé váltak, a biznisz-pártok azóta semmiféle tevékenységet nem folytatnak és az adófizetők pénze is szőrén-szálán eltűnt.

Az Orbán-rendszer a közpénz szabadrablására alacsonyította le a politikát, a gyors meggazdagodás útjává vált a biznisz-politikusi karrier és bombabiztos befektetés lett a biznisz-pártalapítás.

Ezért kell mielőbb eltörölni a pártfinanszírozásról szóló 2013. évi LXXXVII. törvény azon rendelkezéseit, melyek a pártok választási tevékenységének állami támogatását szabályozzák.

 A Demokraták Pártja nem akar az Orbán-rendszer piszkos játékszabályai szerint politizálni és nem akar részese lenni ennek a korrupt állami kampányfinanszírozási rendszernek, ezért esze ágában nincs felvenni az állami kampánytámogatást.

Aki pedig azt hiszi, a 2017 végén elfogadott 1 %-os visszafizetési küszöb miatt tesszük ezt, annak emlékezetébe idézzük, hogy a Demokraták Pártja – amely párt hivatalosan 2017 január 1-én bontott zászlót - már 2017. január 21-én közleményben ítélte el a biznisz-pártok szabadrablását lehetővé tévő korrupt állami kampányfinanszírozási rendszert.