A Demokraták Pártja azt követeli, hogy Tiborcz István pengesse ki a 13 milliárd forintot, ne az adófizetők, amiért az Orbán vejének korábbi cége esetében csalást és összeférhetetlenséget állapított meg az Európai Unió csalás elleni hivatala (OLAF).

Az OLAF ugyanis azt javasolja az Európai Bizottságnak, hogy kötelezzék a magyar államot (értsd: az adófizetőket) 13 milliárd forint európai uniós támogatás visszafizetésére, amiért az Elios által megnyert közbeszerzések esetében csalásokra és összeférhetetlenségekre derült fény.

Az OLAF jelentése szerint az Elios összejátszott a projektek előkészítését végző céggel, a Sistrade Kft.-vel és a közvetítő Hamar Endre volt, aki 2013 januárja és áprilisa között volt a tulajdonosa és vezetője az Eliosnak. Hamar Endrétől vette át az Elios vezetését Orbán veje.

Az OLAF jelentése rámutat, hogy az Elios számos megbízást nyert el magyarországi települések világításának korszerűsítésére. Ezekre a munkákra a pályázatokat direkt úgy írták ki, hogy az Elioson kívül más cégnek nagyon nem volt esélye labdába rúgni.