A Demokraták Pártjának elnöke, Végh Edvárd büntetőfeljelentést nyújtott be ismeretlen tettes ellen a Központi Nyomozó Főügyészségnek hivatali vesztegetés, hivatali vesztegetés elfogadása, pénzmosás, valamint a pénzmosással kapcsolatos bejelentési kötelezettség elmulasztása bűntette elkövetésének alapos gyanújával az azeri feketekassza botránnyal kapcsolatban.

A napokban kirobbant nemzetközi botrány során derült ki, hogy az azeri diktatúra európai politikusok megvesztegetésére használt feketekasszájából Magyarországra is jutott több, mint 7 millió dollár. A kenőpénz 2012-ben érkezett meg a magyar bankszámlára.

Az Orbán-kormány 2012-ben adta ki Azerbajdzsánnak az azeri baltás gyilkost, aki álmában ölte meg örmény szobatársát. A kiadatást megelőzően Orbán hivatalos látogatást tett Bakuban, ahol tárgyalt Jakub Ejjubov azeri első miniszterelnök-helyettessel. A kenőpénzek átutalásában érintett cégek egyikének tulajdonosa Orkhan Ejjubov, az első miniszterelnök-helyettes fivére.

Olyan súlyos jogi, és politikai kérdéseket vett fel az azeri feketekassza botrány, hogy az illetékes magyar hatóságoknak haladéktalanul átfogó, és minden részéletre kiterjedő vizsgálatokat kell indítaniuk.