A Demokraták Pártja szerint a soha nem látott mértékben elharapódzott közéleti korrupció megszüntetésének érdekében súlyos fegyház-büntetéssel kell sújtani azokat a politikusokat, akiket bűnösnek találnak korrupciós bűncselekmények elkövetésében.

A büntető törvénykönyvet oly módon szükséges módosítani, hogy példának okáért a hűtlen kezelés, hivatali vesztegetés, hivatali vesztegetés elfogadása, vagy csalás bűntettének minősített esete legyen az, ha ezeket a bűncselekményeket hivatalban lévő politikus követi el.

Ezeknek a hivatalban lévő politikusoknak a köre magában foglalja mind a megválasztott, mind pedig a kinevezett hivatalt ellátó személyeket, továbbá a párttisztséget betöltő politikusokat.

A bűncselekmények büntetési tétele ebben a minősített esetben a kétszerese a bűntett alapbüntetésének és a kiszabott szabadságvesztést szigorított fegyházban kell letölteni a jogerősen elítélt politikusnak.

A büntetés kiegészül azzal, hogy az elítéltet megfosztják passzív választójogától (azaz nem indulhat a választásokon) és a hivatalviselés jogától (azaz nem tölthet be semmiféle politikai tisztséget).

A közügyektől való ilyenforma eltiltás a jogerős ítélet kimondásától él és a mértékét (időtartamát) az eljáró bíróság szabja meg.