A Demokraták Pártja írásban felszólította Szijjártó Péter külügyminisztert, hogy jegyzékben ítélje el az orosz miniszterelnök-helyettes nyilatkozatát, melyben retorziókkal, és szankciókkal fenyegette meg Magyarországot.

Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes azért helyezett kilátásba büntetést hazánkkal szemben, mert a magyar hatóságok nem engedték be a magyar légtérbe a repülőgépét. Ugyanis az orosz politikus ki van tiltva az egész Európai Unió területéről, éppen ezért Magyarországra sem léphet be.

Rogozin előbb Romániába próbált bejutni, utána próbálkozott Magyarországgal, majd dühödt kirohanást intézett a repülési engedélyt megtagadó országok ellen. Lásd = „Készüljetek a válaszlépésre, gazemberek! Meg fogjuk tudni, ki áll a lépések mögött Chisinauban, Bukarestben, Budapesten és Brüsszelben, a szankcióink pedig egyeztetettek és személyre szólóak lesznek”.

Furcsa mód a Magyarországot nyíltan megtorlással fenyegető orosz miniszterelnök-helyettes szavaira nem reagált eddig Szijjártó Péter külügyminiszter, aki pedig eddig mindig élesen, és keményen utasította vissza az európai, és amerikai politikusok magyar kormányt bíráló nyilatkozatait.

Ezért felszólítottuk a külügyminisztert, hogy a korábban tapasztalt vehemenciával, és eréllyel járjon el az orosz miniszterelnök-helyettessel szemben is, továbbá kéresse be az orosz nagykövetet (ahogy korábban tette más nagykövetekkel), és jegyzékben tiltakozzon az orosz fenyegetések ellen.