A Demokraták Pártjának elnöke, Végh Edvárd hatósági ellenőrzési eljárás megindítását kezdeményezte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő médiabirodalom terjeszkedése miatt.

A Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő cégek olyan jelentékeny mértékben szereztek médiapiaci befolyást a különböző sajtóorgánumok megvásárlása nyomán, hogy az így kialakult médiapiaci helyzet jelentősen veszélyeztetheti a sokszínűség védelmének elvét, és súlyosan korlátozhatja a piaci versenyt, valamint médiapiaci koncentráció kialakulásához vezethet.

Továbbá a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő cégek médiapiaci befolyása veszélyeztetheti a sokszínű médiapiac fenntartását, és egy tájékoztatási monopólium létrejöttét eredményezheti.

Bár a Médiatanács 2017. július 25-én tartott ülésén elutasította egy magánszemély szakhatósági állásfoglalás kiadását célzó kérelmét formai okokra hivatkozva, azonban a vonatkozó hatályos törvények rendelkezései okán a mi hatósági ellenőrzési eljárás megindítását kezdeményező beadványunkat már nem utasíthatja el.