A Demokraták Pártjának elnöke, Végh Edvárd feljelentése alapján a Fővárosi Ügyészség nyomozást rendelt el a Pollack Mihály téri mélygarázs eladásának ügyében.

A büntetőfeljelentés ismeretlen tettes ellen lett benyújtva a Központi Nyomozó Főügyészségnek hűtlen kezelés, hivatali vesztegetés, valamint hivatali vesztegetés elfogadása bűntette elkövetésének alapos gyanújával a Pollack Mihály téri mélygarázs eladásával kapcsolatban.

Azonban a Budapesti Rendőr-főkapitányság Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya korábban elutasította a feljelentést. Viszont most a Fővárosi Ügyészség hatályon kívül helyezte az elutasító határozatot, és elrendelte a nyomozást.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (a továbbiakban: MNV) 3,65 milliárd forintért megvásárolta a Tállya Hotel Invest Kft.-től a Nemzeti Múzeum mögött található Pollack Mihály téri mélygarázst. Azonban a Tállya Hotel Invest Kft. 2016 februárjában csak 700 millió forintért vette meg a mélygarázst az akkori tulajdonosától. Ezek szerint a mélygarázs értéke alig 10 hónap alatt az ötszörösére emelkedett, ezáltal a Tállya Hotel Invest Kft. a magyar állammal kötött szerződéssel közel 3 milliárd forint nyereségre tett szert.

A magyar állam vásárlási szándékát már egy 2016 júliusi kormányhatározatban rögzítették, amelyen az MNV által fizetendő vételár felső határát 3,65 milliárd forintban jelölték meg. Éppen abban az összegben határozták meg a vételár felső határát, amelyet végül decemberben a magyar állam a tulajdonosnak kifizetett. A magyar állam a vásárlást a rendkívüli tartalékból fizette, amely tartalék a katasztrófahelyzetek, és az előre nem látható események fedezetére szolgál.

A Tállya Hotel Invest Kft. anyacége a Luxemburgban bejegyzett KAGEMI SA. elnevezésű vagyonkezelő cég. Ennek a cégnek az ügyvezetője Inessa Wendland, aki - a szintén Luxemburgban bejegyzett – jogi tanácsadással foglalkozó Deynecourt cég alkalmazottja. Offshore cégről lévén szó, a Tállya Hotel Invest Kft. tulajdonosai rejtve maradhatnak, míg a cég ügyvezetője - a saját cége honlapja szerint - egy hivatásos stróman.