A Demokraták Pártjának elnöke, Végh Edvárd beadvánnyal fordult az Állami Számvevőszék elnökéhez, hogy indítson ellenőrzést Matolcsy György, és barátnője, Vajda Zita külföldi utazásaival kapcsolatban, amelyeket a magyar adófizetők pénzéből fizetett ki a Magyar Nemzeti Bank.

Ugyanis a megjelent sajtóinformációk szerint az MNB elnökét kilenc hivatalos külföldi útján a barátnője, Vajda Zita kísérte el. A kilenc utazás összesen 10 millió forintba került, amelyet az MNB fizetett ki, tehát a magyar adófizetők finanszírozták Matolcsy György barátnőjének külföldi utazásait.

A fenti tények fényében a közvéleményben súlyos kételyek merülhetnek fel az MNB belső gazdálkodásának jogszerűségét illetően, ezért rendkívüli fontossággal bír a közbizalom tekintetében, hogy az Állami Számvevőszék – eleget téve törvényi kötelezettségének – ellenőrzést indítson.

Ezért az Állami Számvevőszékről szóló 2011. évi LXVI. törvény 5. § (10) bekezdése, valamint az Állami Számvevőszék Szervezeti –és Működési Szabályzatáról szóló 3/2016. (XII.29.) elnöki utasítás alapján felkértük Domokos Lászlót, az Állami Számvevőszék elnökét, hogy ellenőrzés megindítását kezdeményezze a Magyar Nemzeti Bank elnöke, Matolcsy György hivatalos külföldi utazásaival kapcsolatban.