Az Orbán-kormány rendeletben vágta vissza a vérplazma adományozóknak járó összeget, amelyet kötelezően 3665 forintban állapított meg, holott eddig a donorok közel 12.000 forintot kaptak a rendelkezésre állásért.

Józan ésszel fel nem fogható, hogy miért üldözi el a kormány a vérplazma adományozókat, amikor Magyarországon égető szükség van a vérplazmára. Hiszen többek között olyan betegségek gyógyításában van jelentős szerepe, mint a hemofília vagy az immunhiányos állapotok.

Hazánkban számos vérplazmaközpont működik, amelyek a donoroknak a rendelkezésre állásért 8.000 és 12.000 forint közötti összeget fizettek. Azonban a kormány rendelete a jövőben súlyosan meg fogja nehezíteni a munkájukat, mert az adományozók egy jelentős része eztán már nem fog vérplazmát adni vagy pedig Ausztriába megy inkább donornak.

A kormány direkt el akarja ijeszteni a donorokat és el akarja üldözni a vérplazma adományozókat külföldre. Az emberi erőforrások minisztériuma (szándékosan kisbetűvel írva) szerint a donációnak anyagi ösztönzőktől mentesnek kell lennie. Szerintük olyan juttatás került megállapításra, amely a donorok megbecsülését hangsúlyozza, fontosságérzetét erősíti.

Az emberi hülyeség határtalan, de a kormányzati hülyeség végtelen: azzal akarják ösztönözni a donorokat, hogy csökkentik a vérplazma adásért járó pénzt?!? A kormány ne szórakozzon az emberek életével és egészségével!