Orbán Viktor korábban ígéretet tett arra, hogy a kormányzása alatt vége lesz az offshore lovagok világának, azonban a miniszterelnök hű maradt önmagához és ezt a politikai fogadalmát sem váltotta be. Azonban nemhogy az országban, de a saját családjában sem volt képes erre, hiszen a vejét, Tiborcz Istvánt offshore lovaggá ütötték.

Orbán Ráhel férje ugyanis eddig ismeretlen áron adta el tavaly novemberben a többségi tulajdonában lévő WHB Ingatlan Kft.-t egy offshore cégnek, a brit Virgin-szigeteken bejegyzett Synergy Global Consulting Limitednek.

Magyarországon jelenleg nem jogellenes az offshore cégek használata, azonban egy miniszterelnöknek és a családja tagjainak kiemelten kellene ügyelniük arra, hogy ne csak jogilag, hanem erkölcsileg se lehessen támadni a magatartásukat.

Ennek az alapvető társadalmi elvárásnak sem tesz eleget a miniszterelnök és a családja, mert példának okáért Tiborcz Istvánhoz (és üzleti partneréhez) köthető cégcsoport 15 milliárdos hitelt kapott az Eximbanktól, amely a magyar adófizetők pénzével gazdálkodik.

Éppen az ilyen esetek jövőbeni elkerülése végett egy olyan törvény kell alkotni, amely értelmében a hivatalban lévő (választott és kinevezett) politikusok hozzátartozói nem vehetnének részt közbeszerzési eljárásban, valamint nem részesülhetnének állami támogatásban.

Továbbá szintén törvényben kell megtiltani a magyar állampolgároknak offshore cégben való tulajdonszerzését, illetve az ilyen jellegű cégek használatát.