Magyarországon az állampolgároknak kell dönteniük arról, hogy ki legyen a köztársasági elnök, nem pedig Orbán Viktornak (és papíron a Fidesznek). Egy jól működő demokráciában nem lehetséges ugyanis, hogy egyetlen politikus döntésén múlik az államfő személye.

A rendszerváltoztatást követően mindig is pitiáner politikai alkuk tárgya volt az, hogy ki lesz a köztársasági elnök. 2010 óta pedig tovább romlott a közjogi morál, mert most már csupán egy ember akarata érvényesül ebben a kérdésben. Ezért a jövőben az államfőt közvetlen módon, általános és titkos szavazással a magyar állampolgároknak kell megválasztaniuk.

A politikai elit egyik legnagyobb adóssága éppen az, hogy megtagadta az emberektől a döntés jogát az államfő személyéről. A több, mint 26 évvel ezelőtt megtartott népszavazáson az emberek, a Fidesz, az SZDSZ, és az FKGP ellen-kampányának hatására, 6106 darab szavazattöbbséggel a közvetlen elnökválasztás ellen voksoltak. Itt az ideje, hogy korrigáljuk ezt a hibát, és bízzuk a szavazópolgárokra, ki legyen az államfőnk. Válasszon a nép! 

A körülöttünk lévő országokban annyira felnőttnek tekintik az állampolgárokat, hogy közvetlenül választhatják meg az államfőjüket. Lásd: Ausztria, Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Románia, Ukrajna. 

Egy kétfordulós közvetlen elnökválasztási metódust tartunk célravezetőnek, amelynek révén ki lehet zárni a mindenkori hatalomban lévő párt (vagy pártok) érdekében zajló, választási szabályokkal való trükközést.

A választáson olyan magyar állampolgárt lehet köztársasági elnöknek jelölni, aki a jelöléskor nem tölt be választott vagy kinevezett közhivatalt, illetve párttisztséget. Ebből következően sem országgyűlési képviselő, sem kormánytag, sem pártvezető, sem bíró (stb.) addig nem jelölhető államfőnek, amíg nem mond le a megbízatásáról. A jelöltség elnyeréséhez 50 ezer magyar állampolgár ajánlására van szükség, amely ajánlásokat az országgyűlési képviselők jelölésének vonatkozó szabályai szerint szükséges összegyűjteni.

Az első fordulóban minden, jelöltséget elnyert jelöltre lehet szavazni, viszont a második fordulóban csak az első fordulóban az első és a második helyen végzett jelölt méretheti meg magát. Az államfő megbízatása 5 évre szól és egy ízben megújítható.